Bingohistoria

bingohistoriaBingo har alltså sina rötter långt tillbaka i tiden, redan på 1500-talet började man spela ett lotterispel i Italien som räknas som förlagan till dagens populära spel. Under 1530-talet kom det statliga spelet ”il Gioco del Lotto in Italia” som spelades varje lördag och pågår fortfarande idag. Det var väldigt populärt och nästan varenda italienare spelade spelet redan från början. Idag är det lotteriet en helt oumbärlig del av Italiens statsbudget med sitt årsöverskott på hela 75 miljoner dollar.

Spelandet på lotto spred sig från Italien ut över Europa med en flygande fart, och på varje nytt ställe det kom till ändrade man spelet en aning för att passa just det landets spelvanor och tankesätt. Det spel vi idag kallar lotto till exempel är den version som fransmännen tog fram på slutet av 1700-talet, de kallade det då ”Le Lotto”. När spelet etablerade sig i Tyskland under mitten av 1800-talet användes det mycket i utbildningssyfte, man upptäckte att det var flera ämnen som gick bra att lära ut i lottoform, det blev en rolig och spännande lek samtidigt som barnen snappade upp viktiga kunskaper. Fortfarande är det vanligt att man använder det här i skolor runt om i Europa.

Namnet från USA

I början av 1900-talet var marknader mycket populärt runt om i världen och det var just genom en marknadsförsäljare som spelet lotto kom till USA. Försäljare reste runt på marknader vida omkring för att få nya försäljningsidéer och byta varor med varandra för att sprida saker vidare. 1929 kom spelet lotto till en marknad i Jacksonville tack vare detta, han hade sett spelet i tyskland och fick den briljanta idén att det skulle fungera utmärkt att ha i sitt stånd på marknaden. Självklart hade han förändrat spelet lite och eftersom han använde bönor att märka ut vilka nummer som ropats ut kallade han det för Beano. Som vinst hade han en docka och eftersom det verkade bli populärt fortsatte han sen att sprida spelet över USA.

Att spelet sedan fick namnet Bingo var en ren slump, det var en leksakshandlare som började spela spelet med sina vänner hemma i New York efter att ha sett det på marknaden och när en av hans vänner fick en vinnande rad blev hon så till sig att hon glömde vad hon skulle ropa så i all upphetsning blev det Bingo istället för Beano. Leksakshandlaren som hette Edwin Lowe tyckte det var så roligt att spela och kunde inte glömma kvinnans hängivna utrop när hon vann så han bestämde sig för att börja sälja spelet i sin leksaksaffär.