Bingospel

Olika typer av bingo

Förutom bingo på bingohall och bingo på nätet så finns det flera andra roliga sätt att spela bingo på. Här kan du läsa mer om två av de mest populära sätten att spela bingo på, bilbingo och Bingolotto.

Bilbingo

Bilbingo, eller drive-in-bingo anordnas sommartid av idrottsklubbar på många ställen i Sverige. Man samlar ihop ett gäng kompisar, tar bilen och åker iväg till en stor parkering där bilbingon anordnas. Bingobrickor köper du på plats. En bingoutropare kommer att ropa ut numren i en högtalare och ni sitter i bilen och spelar, alternativt på solstolar precis utanför bilen. När någon får bingo så tutar de. Det brukar hålla på ungefär tre timmar med en paus i mitten. Under dessa tre timmar varvas flera bingospel med nöje och ibland har arrangören även annan rolig underhållning som lyckohjul, chokladhjul, pausbingo eller musik.

Bingolotto

Bingolotto är ett TV-program som sänds en gång i veckan på TV4 och TV4+. Redan under mitten av 1990-talet lanserades det numera omåttligt populära tv-programmet. På den tiden var det Leif Loket Olsson som var programledare. Idag är det Lotta Engberg som leder programmet. Bingolotto är en kombination av Lotto, Bingo och underhållning i form av musik, kändisar, lyckohjul och utlottningar.

Olika varianter av bingo

I bingohallar spelas vanligen klassisk bingo eller variantbingo. På nätet finns det mängder av olika bingovarianter att välja bland. Testa dig fram och hitta just dina favoriter.

Klassisk bingo

Klassisk bingo är den vanliga formen av bingo. Den går ut på att få en rad alltså fem nummer i kryssade på bingobrickan. Man spelar med en bricka som har tjugofem rutor, ordnade i fem rader med fem rutor i varje rad. När bingoutroparen ropar ut ett nummer kryssar du för det om du har det på din bricka. När du fått en rad, antingen diagonalt, lodrätt eller vågrätt så har du fått bingo. När någon får bingo så är spelet slut.

Variantbingo

Variantbingo påminner om klassisk bingo, men med två viktiga skillnader. Dels så spelas variantbingo på en bingobricka som har tre vanliga bingobrickor under varandra. Dels så slutar inte spelet när någon spelare fått en rad, utan man spelar vidare tills någon fått två rader, därefter tre rader, fyra rader och till sist fem rader.

Mönsterbingo

I mönsterbingo så krävs det inte en rad för att få bingo utan ett mönster. Antingen är mönstret förmarkerat på brickan eller så används en helt vanlig bricka men man får veta innan spelet börjar vilket mönster som krävs för att vinna. Det kan vara ett X, ett E, en diamant, fyrkant, ram, fyra hörn, en full bricka eller två rader. Svårighetsgraden varierar stort, beroende på vilket mönster man väljer.